Ik mocht een scooter leasen

Ik ben laatst 16 geworden en had mijn ouders al eens gevraagd om een scooter, want ik woon zo ver van school. Ze zeiden dat er geen geld voor was en dat ik er zelf voor moest sparen. Nu heb ik wel een bijbaantje, maar daar verdien ik nooit genoeg mee om snel een scooter te kunnen aanschaffen. Ik heb ze toen een voorstel gedaan. Mijn moeder zou een scooter leasen en als ik haar het maandbedrag zou betalen, dan zou ik er ook op mogen rijden. Mijn ouders lagen helemaal in een deuk toen ik scooter leasen aan ze voorstelde, maar nadat ik polderschooter aan hen liet zien zagen ze de voordelen ervan in en zijn ze akkoord gegaan. Ik ben namelijk veel te jong voor scooter leasen en omdat de scooter op mijn moeders naam staat en zij garant staat, is het toch mogelijk. En ik betaal haar gewoon netjes elke maand terug.

Een scooter leasen met mijn ouders

Polderscooter.nl heeft aan scooter leasen een aantal regels gesteld. Je moet:

  • 18 zijn of zijn geweest
  • In ieder geval 1000 euro per maand verdienen
  • In Nederland wonen
  • Geen negatieve BKR-notering hebben

Ik wist niet wat een BKR-notering was, maar via Google kwam ik daar snel achter. Het is dat ik geen BKR-notering heb, anders had ik waarschijnlijk alleen aan de regel over het woonachtig zijn in Nederland voldaan. Maar omdat mijn moeder het scooter leasen op haar naam doet, is dit geen probleem. Eigenlijk is het ook niet eens mijn scooter en gaat mijn moeder er zelf ook op rijden, maar omdat mijn ouders me wel een scooter cadeau wilde doen voor mijn verjaardag en er het geld niet voor hadden, hebben we het op een andere manier afgesproken. De regel is nu dat ik elke maand een bedrag betaal, 12 maanden lang, zodat na dat jaar de scooter helemaal is afbetaald en ze hem over kunnen zetten op mijn naam. Maar omdat ze eigenlijk vinden dat ik hem ook voor een deel van hun krijg, betalen zij het verschil tussen de uiteindelijke prijs van het scooter leasen en de oorspronkelijke aanschafprijs. Ik hoef dus niet het volledige maandbedrag aan mijn moeder te geven, wat toch erg lief van ze is. Ik verdien genoeg in het restaurant waar ik werk om mijn deel van de scooter te betalen. Een super fijne oplossing, want het is echt zo fijn om op de scooter naar school te gaan. Ik moet best een eind rijden, bijna 20 kilometer van huis naar school en dat elke dag, wat voor weer het ook is. Die scooter is een uitkomst.

Alles over leasen

Ik heb zo ook meteen geleerd hoe leasen in elkaar zit. Het is dus eigenlijk iets kopen, alleen betaal je in termijnen en omdat je in termijnen betaalt komt daar een bedrag aan rente bovenop. Dit had ik op school nog niet geleerd, maar was volgens mijn vader een goede praktijkles voor mij. Ik vond het wel grappig dat je ook echt alles bij de prijs in kon nemen. Ik vind veiligheid wel belangrijk dus rijd met een helm op en kon die, samen met een spatscherm, een slot en wat andere dingen gewoon bij het scooter leasen toevoegen. Wat sowieso handig is, is dat mijn moeder en ik dezelfde helm op kunnen, dus we kunnen net als de scooter ook de helm delen. Het is alleen soms een beetje jammer dat mijn moeder de voordelen van het scooter leasen heeft ontdekt en me steeds pest met het feit dat hij eigenlijk van haar is en zij hem mag gebruiken. Gelukkig doet ze dat niet heel erg vaak.